Symposium Revalidatie, Sport en Bewegen: de Toekomst

 

Op maandag 16 oktober 2017 organiseren het Kenniscentrum Sport en Stichting Special Heroes Nederland in samenwerking met de onderzoeksgroep ReSpAct van het Universitair Medisch Centrum Groningen het minisymposium: "Revalidatie, Sport en Bewegen: de Toekomst". Aansluitend is de promotie van Femke Hoekstra.

Tijdens het symposium zal onder andere aandacht zijn voor technologische ontwikkelingen op het gebied van het stimuleren van sport en bewegen bij mensen met een beperking of chronische aandoening. Daarnaast zal de toekomst van Revalidatie, Sport en Bewegen vanuit een internationaal perspectief belicht worden. Tot slot zal de onderzoeksgroep ReSpAct de belangrijkste bevindingen van de middellange termijn resultaten presenteren.

Voor wie:
Het symposium is bedoeld voor professionals in de revalidatie, waaronder revalidatieartsen, bewegingsagogen, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers, beleidsmedewerkers van verschillende overheden en zorginstellingen, zorgverzekeraars, sportstimuleringsmedewerkers en collega-onderzoekers.

Locatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen, Boeringzaal, ingang Antonius Deusinglaan 1, Groningen

 Accreditatie:
Voor revalidatieartsen is accreditatie aangevraagd.

 Programma: Revalidatie, Sport en Bewegen: de Toekomst

 10.00 uur:              Inloop met koffie/thee

 10.30 uur:              Opening door dagvoorzitters  Rienk Dekker/ Hans Leutscher

 10.30 – 11.10 uur:  Het digitale beweegloket: waar liggen de kansen? Prof.Dr. Miriam Vollenbroek-Hutten

 Miriam Vollenbroek-Hutten is hoogleraar ‘Zorg op afstand’ aan de Universiteit Twente. In haar onderzoek richt ze zich onder andere op het ontwerp, de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van nieuwe e-health toepassingen voor verschillende patiëntgroepen. Daarnaast is Miriam Vollenbroek-Hutten hoofd van het wetenschapsbureau van de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT).

 11.15 – 11.55 uur:  Revalidatie, Sport en Bewegen: een Vlaams en internationaal perspectief Prof. Dr. Yves Vanlandewyck

 Yves Vanlandewijck is professor aan het departement Revalidatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderzoeksinteressen liggen onder andere op het gebied van inspanningsfysiologie, biomechanica en ergonomie in de context van revalidatie, sport en bewegen. Daarnaast richt hij zich in zijn onderzoek op het ontwikkelen van evidence-based classificatiesystemen voor atleten met een beperking. Sinds 2004 is Yves Vanlandewyck voorzitter van het Sportwetenschappelijk Comité van het International Paralympic Committee (IPC).

 12.00 – 12.40 uur:   ReSpAct: de lange termijn resultaten Dr. Trynke Hoekstra en Bregje Seves, Bsc

 Trynke Hoekstra werkt als onderzoeker bij ReSpAct. In haar onderzoek richt ze zich met name op het ontrafelen van de diversiteit van de ReSpAct deelnemers om zo zorg op maat mogelijk te maken. Naast haar werkzaamheden bij ReSpAct geeft zij onderwijs aan studenten Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 Bregje Seves werkt als student-assistent bij ReSpAct. In haar onderzoek richt ze zich met name op de relatie tussen actieve leefstijl, kwaliteit van leven en vermoeidheid bij mensen met een beperking. Naast haar werkzaamheden bij ReSpAct volgt zij de master Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 12.45 – 13.30 uur:   Lunch + netwerken                                 

 13.30 uur:               Verplaatsen naar Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen

 14.30 uur:               Start verdediging Femke Hoekstra

 Proefschrift: ReSpAct:  Rehabilitation, Sports and Active Lifestyle; An implementation-study on physical activity promotion in rehabilitation care

Deelnemers aan het symposium ontvangen na afloop een Nederlandse samenvatting van het proefschrift en de samenvatting van de eindrapportage van ReSpAct.

U kunt zich hieronder aanmelden voor het symposium. Deelname aan het minisymposium (inclusief lunch) kost 30 euro. Licentiehouders van Revalidatie, Sport en Bewegen kunnen gratis deelnemen. Na aanmelding zal aan de deelnemers een bevestiging met factuur gezonden worden.